De vloeistoffen van je Opel controleren: makkelijker dan je denkt!Bespaar jezelf heel wat problemen én extra kosten.

Vloeistoffen
Zelf je Opel gezond én veilig houden? Dat kan! Sterker nog, het is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt. Een van de dingen die je heel eenvoudig zelf kan doen, is het checken van de vloeistoffen. Denk aan de koelvloeistof, de sproeiervloeistof voor de ruiten en de olie. Ze regelmatig controleren is wellicht de belangrijkste voorwaarde om veilig te rijden. Zo bespaar je jezelf heel wat problemen én extra kosten.

Sproeivloeistof voor de ruiten, essentieel voor een klare kijk

Voldoende sproeivloeistof is cruciaal voor je veiligheid achter het stuur. Je kent het wel: je voorruit is erg vuil en net wanneer je wilt sproeien, blijkt dat er geen sproeivloeistof meer in het reservoir is. Het gevolg: je ruitenwissers vegen het vuil uit, de voorruit staat plots vol met smerige strepen en je zicht is nog slechter dan een paar tellen eerder.  Snel op zoek naar een carwash dan maar? Nee toch…

Ruitenwisser

De sproeivloeistof bijvullen is gelukkig erg simpel:

 • Open het reservoir. Twijfel je welk dopje het juiste is? No worries, duidelijke symbooltjes zullen je helpen. Zoek naar het symbool van een ruit met sproeiende druppels.
 • Gebruik steeds Opel sproeivloeistof. Om niet voor onaangename verrassingen te staan, kan je trouwens best altijd een reservefles in je wagen hebben liggen.
 • Belangrijk: respecteer de verhouding vloeistof-water die op de verpakking aangeduid staat. Is het buiten lekker koud? Houd bij vriestemperaturen rekening met een aangepaste verhouding, om eventuele vorstschade te voorkomen.
 • Vul de sproeivloeistof bij tot net onder het maximum. Sluit het dopje van het reservoir, en je bent klaar. Zo simpel is het.

Koelvloeistof houdt je motor op temperatuur

De koelvloeistof zorgt er mee voor dat je motor niet oververhit raakt. Vooral bij warm weer en in zware rij-omstandigheden, is het opletten geblazen. Rijd je in de bergen, zit je vast in een lange file of heb je extra gewicht aan de trekhaak? Dan kan je motor het bijzonder warm krijgen en is het afvoeren van die hitte een absolute prioriteit. Check dus op tijd het peil van je koelvloeistof, zodat je motor zich niet te veel in het zweet werkt.

Bijvullen kan je makkelijk zelf, in drie stappen:

 • Zorg dat je wagen waterpas staat en dat de motor is afgekoeld.
 • Niet elke koelvloeistof is gelijk. Gebruik de juiste voor jouw motor en meng nooit twee verschillende types door elkaar.
 • Vul de koelvloeistof bij tot tussen het minimum- en het maximum-niveau. Die niveaus zijn duidelijk aangeduid op het transparante reservoir.

Wat met water?

Een oververhitte motor, maar geen koelvloeistof bij de hand? In geval van uiterste nood, kan je je koelvloeistof ook bijvullen met water. Maar let op: dit is slechts een tijdelijke oplossing. Rep je nadien zo snel mogelijk naar een erkende Opel garage, zodat het mengsel meteen door een geschikte koelvloeistof kan vervangen worden.

Olie, onmisbaar onderdeel van je motor

Olie heeft heel wat belangrijke functies in je wagen. Het doet dienst als smeermiddel bij allerlei draaiende onderdelen, maar zorgt er ook voor dat je motor gekoeld en zelfs gereinigd wordt. Logisch dus, dat er steeds genoeg olie in je wagen moet aanwezig zijn.

Zakt het peil van je olie wel héél snel? Dan heb je mogelijk te kampen met een lek of slijtage. Je wagen zou nooit meer dan 1 liter olie per 1000 kilometer mogen verbruiken.

Dexos

Hoe check je het oliepeil precies? Dat leggen we hieronder even uit.

 • Kies steeds de juiste olie voor jouw specifieke motor. Heel wat factoren, zoals de dikte en de API-specificatie, spelen een rol. Met Opels nieuw ontwikkelde motorolie Dexos2™ of Dexos1™ generatie 2 (afhankelijk van het motortype, raadpleeg je Opel dealer voor de juiste informatie) ben je in elk geval zeker van een laag en milieuvriendelijk brandstofverbruik.
 • Zorg dat je wagen waterpas staat en dat de motor warm is, maar toch al ongeveer 5 minuten is uitgeschakeld.
 • Haal de oliepeilstok uit het reservoir en maak hem proper.
 • Meet nu met de propere stok het peil van de olie. Het peil moet zich steeds tussen de minimum en de maximum aanduiding bevinden.
 • Te laag? Vul de olie dan bij. Let op dat je niet tot boven het maximum-niveau op de peilstok bijvult, want te veel olie in je motor is even slecht als te weinig.

/Media/news/as-vloeistoffen-liquides/olie.jpg

‘Hoe vaak moet ik het oliepeil van mijn auto controleren?’, horen we je vragen. Dat hangt af van de toestand van je motor en van de mate waarin je de auto gebruikt. Maar gemiddeld is één keer per maand een gezonde frequentie.

AdBlue™, voor een schonere uitstoot

Dieselwagens hebben naast de vulopening van hun brandstoftank een tweede (blauwe) vuldop. Hier kan de AdBlue™ bijgevuld worden, een middel dat de NOx-uitstoot van dieselmotoren beperkt en de kwaliteit van de uitlaatgassen dus verbetert.

Op het dashboard van je wagen verschijnt een melding, wanneer het nodig is om bij te vullen (om de 2400 à 10.000 kilometer, afhankelijk van je model, de motor en je rijpatroon). Als het reservoir bijna leeg is, moet je minstens 5 liter bijvullen. Bij de Opel-modellen Movano en Vivaro is dat minstens 10 liter.

Let op dat je zeker niet te veel AdBlue bijvult, want dan kan je tank overlopen. Spoel het koetswerk af met voldoende water, wanneer het toch in contact zou komen met de AdBlue vloeistof.

Heb je nog vragen over het bijvullen van de vloeistoffen? Dan kan je contact opnemen met een Opel dealer in je buurt.